Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Raka rör när Tony rycker ut

Han servar, rensar och lagar. Ägnar sig åt kloakdykning ibland. När han är ledig lägger han ut sina krokar. Och nu har fiskelyckan slagit till på allvar. Möt Tony Vargas Granström - reparatör, nybliven make och ung farfar.

Engagemang nödvändigt för att trivas

När jag pratar med Tony slås jag av hans karisma. Det här är en person som inte lämnar en oberörd.

- Klart jag är engagerad, det är nödvändigt för att trivas på jobbet, säger han.

Nyfiken, intresserad av att lära sig nytt - och av sina misstag - är också utmärkande för Tony. Och känslan för rättvisa. Som ung provade han olika yrken och jobbade som fritidsledare, snickare, golvläggare och charkuterist. Allt utifrån talang. Inte så konstigt då att han, som började som fastighetsarbetare med ansvar för skötsel av Nyköpingshems grönområden, så småningom kom att börja arbeta som reparatör inom el, värme, vatten och ventilation.

Ett arbete med många dimensioner

Det har gått 18 år sedan hans anställdes och det går inte att räkna hur många hem han varit i, hur många hyresgäster han hjälpt eller hur många avlopp han rensat, och det finns helt klart inslag av skitgöra här – även om det inte är ett skitjobb… tvärtom trivs han väldigt bra.

- 2,5 ton bajs knäcker inte mig …

Han skämtar inte utan beskriver en arbetssituation han aldrig glömmer. Grannar hade klagat över stank i ett trapphus. Tonys uppgift var att ta reda på orsaken. Synen som mötte honom när han blev insläppt i en av lägenheterna var svår att värja sig mot: en ofattbar mängd mänsklig avföring. För Tony och kollegerna blev det att ta itu med att få lägenheten sanerad och försäkra sig om att hyresgästen fick hjälp till ett värdigare liv.

- Vi kan skratta åt mycket här på jobbet, den som har gjort bort sig brukar få äta upp det länge, det är så vi skojar med varandra… Men inte om sånt här, det gör för ont i hjärtat att människor lever i misär.

Rotation har ökat servicegraden

På senare tid har hans avdelning, fastighetsservice, ändrat arbetssätt. Nu jobbar alla reparatörer med varandra och servar alla områden. Tony ser fördelarna med det.

- Vi lär känna varandra bättre, blir mindre sårbara när någon är frånvarande och det gör att vi håller en högre servicegrad gentemot hyresgästerna, menar han.

På frågan om något annat förändrats under åren som Tony varit en del av Nyköpingshem kommer svaret spontant:

- Folk är olyckligare, det måste de vara, för det känns mer missunnsamt och avundsjukt än förr. Lyfter vi fram någon hyresgäst som fått det fint dyker det ofta upp kommentarer som – ”jag då, när ska jag också få det så?” Jag har svårt för den mentaliteten så jag tycker faktiskt att det blivit svårare att göra kunder nöjda.

Rak och bestämd, är han, reparatör Tony. Det brukar uppskattas.

- Jag bemöter andra så som jag själv vill bli bemött, det är naturligt, menar Tony.

Fiskelycka på det personliga planet

Antagligen var det så han fick Mimmi på kroken. Som hängiven sportfiskare är han van att prova lyckan runtom i Sörmlands sjöar. Men för tre år sedan fick han istället napp på krogen här i stan. I somras ståndade bröllopet.

- Vi tyckte det inte var något att vänta på. Mimmi och jag trivs ju ihop, vi gör en massa roliga saker tillsammans och ger oss ut på små äventyr, så vi slog till!

Att ha en stor familj omkring sig där hans egen familj, med bland annat hans vuxna son och barnbarn utökats med Mimmis nära och hennes hundar, är lycka för Tony. Liksom att fortsätta fiska med kompisgänget.

 

Text: Carina Wilhelmsson
Foto: Bobo Lindblad

Kvadrat nr 2 2022