Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Värme & ventilation

Kallt inne? Så här gör vi för ett bra inomhusklimat.

En person i orange vintertröja sitter på ett element.

Värme

Är elementen verkligen på?

Elementen styrs av en termostat som känner av utomhustemperaturen. När skillnaden i temperatur är stor, ena dagen är det flera plusgrader, andra dagen flera minusgrader, hinner inte elementen ställa om tillräckligt snabbt. Då känns det kallt i rummet.

Varför känns ändå elementet kallt? Jo, det beror på temperaturskillnaden mellan handen (38 grader) och den värme som elementet avger. Elementen kan också kännas olika värme/kalla i samma lägenhet utan att det är något fel.

Enkla förbättringar om det känns för kallt
  • Står det möbler eller hänger det gardiner framför elementen? För att värmen ska kunna sprida sig måste luftcirkulationen runt elementet fungera.
  • Sitter termostaten öppet så luftcirkulationen runt den fungerar?
  • Är termostaten fullt öppen?
  • Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? I så fall kan det behövas luftas. Gör då en felanmälan.
  • Är lägenhetens ventiler så öppna som de ska vara? Värmen fungerar bättre om rätt mängd ny luft fylls på, så stäng aldrig igen öppna ventiler.
Mät innan du felanmäler

Hur vet du att du har rätt temperatur? Runt 20 grader rekommenderas inomhus (22 grader för seniorlägenheter) och du kontrollerar det genom att lägga en termometer någonstans mitt i rummet 1 till 1,5 meter från golvet, inte i direkt solljus, och mäta i flera dagar. Först när du gjort det och kan konstatera att temperaturen är för hög eller låg gör du en felanmälan. Vill du ha en enkel termometer av oss mejlar eller ringer du till kundcenter!

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om maxtemperaturer

  • 24 grader får du acceptera under längre perioder av året, exklusive sommaren.
  • 26 grader får du acceptera en längre tid under sommaren.
  • 28 grader får du acceptera under tillfälliga värmeböljor.

För varmt?

När en värmebölja sköljer in över landet kan det bli riktigt varmt även inomhus. Enligt Folkhälsomyndigeten får du räkna med att det kan vara 24 grader under långa perioder under året, på sommaren är 26 grader normalt och under tillfälliga värmetoppar får du acceptera 28 grader inne - även om det känns jobbigt. Överstigs de här temperaturerna kan fastighetsägaren sätta solfilm för soliga fönster. Men det finns andra knep som håller temperaturen nere.

Enkla förbättringar om det känns för varmt
  • Dra för gardiner på dagen och öppna fönstret på natten för att hålla lägenheten sval.
  • Stäng ute solen genom att dra för persienner, rullgardiner eller gardiner. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.
  • För att få in svalare luft behöver du ha fönstren stängda när uteluften är varmare än luften inne. Öppna fönstren på natten när uteluften är svalare än inneluften.
  • Försök att ordna korsdrag när temperaturen ute är lägre än inne. Öppna fönster i två rum för att få luften att röra sig mellan dem.
  • Prova att fukta ett lakan med vatten och hänga det för ett öppet fönster för att kyla ner luften som passerar.
  • Om du har en bordsfläkt placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.
  • Stäng av apparater som utstrålar värme
  • Stäng av och dra ur apparater i stand-by lägen till exempel datorer, tv, stereo, lågvoltshalogenlampor med mera.
  • Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken.
  • Torktumlare utstrålar mycket värme, har du bra ventilation så häng tvätten inomhus så tas värme ur luften för att torka tvätten.

Ventilation

Stäng inte ventiler även om det drar

Frestas inte att stänga ventilerna när det drar kalluft. Att ha en frisk inomhusluft är viktigt, för dig och för hela huset. Särskilt i små rum kan det kännas som att det drar kallt från ventilationen, men du får ändå aldrig skruva igen eller sätta för ventilationen med till exempel tejp eller handdukar. 

Rengör och byt filter

Se till att både till- och frånluftsventilerna fungerar och att de inte är nedsmutsade. Försök rengöra den med en pinne eller krok om de är smutsiga. Dammsug dem sen. Vissa ventiler har färdiginställda öppningsspjäll. Dem får du inte ändra för det skapar obalans i systemet, och det påverkar hela fastighetens ventilation, inte bara din.

Sitter det ett smutsigt filter i ventilen kontaktar du kundcenter för att få ett nytt.