Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Goda grannar

Säg hej till din granne! Det är början till en god grannsämja.

En mamma, en dotter och en mormor bakar kakor i ett kök.

Grannsämja

Trygghet & tolerans

I flerfamiljshus har du grannar runt omkring dig. Det ska kännas tryggt och kanske kan ni vara till glädje och hjälp för varandra. Men ibland skaver det. Särskilt om ni inte känner varandra så väl. Det är viktigt att visa tolerans och förståelse för att vi alla är olika, och att livet låter. Det får det göra. För det mesta.

Livet låter

Ofta är det lyhört mellan lägenheterna. Det hörs när någon spolar, hostar, leker, spelar instrument, skrattar eller gråter. Ofta har vi också olika uppfattningar om hur tvättstugan ska städas, hur sopor ska sorteras och vad som får stå i trapphuset. Då är det bra att känna till vilka regler som alla ska följa för att det ska vara trivsamt att bo.

Mellan klockan 22.00-07.00 vill de flesta sova, då ska du visa extra hänsyn till dina grannar. Ska du ha fest är det en bra idé att berätta om det ett par dagar i förväg. Då är chansen större att grannarna har överseende med musik och skratt, men kom ihåg att det är du som är ansvarig för hur dina gäster beter sig, även utomhus i bostadsområdet.

Rökning

I de flesta lägenheter och på de flesta balkonger och uteplatser är det okej att röka - om du inte bor i ett av våra helt rökfria hus. Däremot får du aldrig röka i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen, inte heller direkt utanför entrén.

Du visar hänsyn till dina grannar genom att inte röka under köksfläkten eller direkt under friskluftintag.

Även om det är tillåtet att röka inne i din lägenhet är det bra att vara medveten om att rökningen skadar tapeter, målade ytor och inredning så att du blir betalningsskyldig för sanering när du flyttar. 

Grillning

Att det osar vid matlagning, både från köket, balkonger och uteplatser, är sådant du får räkna med när du bor tätt intill andra människor. Ändå är det respektfullt att tänka på att dina grannar inte ska störas av mycket matos. Passa på att bjuda över grannen på en bit mat - ett bra sätt att umgås och bygga goda relationer!

På balkongen eller uteplatsen får du använda elgrill - men inte kol eller gasol på grund av brandrisken. Bara om du har en uteplats i markplan där du kan placera grillen minst fem meter från husväggen får du grilla med öppen låga. I många av våra bostadsområden finns iordningsställda grillplatser som du är välkommen att använda.

Bilkörning - bara för i- och urlastning

Du får bara köra in på gården när du ska lasta i eller ur din bil och stå där i fem minuter. Du får aldrig blockera vägen, tänk på hur viktigt det är räddningstjänsten och ambulansen kommer fram!

Cyklar och mopeder 

För att inte hindra räddningstjänsten och ambulansen finns det regler för var cyklar och mopeder får placeras. Cyklar ska stå i cykelställ eller i cykelrum/fordonsrum om det finns. Mopeder ska stå i cykelställ eller i mopedrum om det finns, men får i övrigt inte förvaras inomhus. 

Husdjur

Husdjur är oftast trevliga inslag i boendemiljön, och du är välkommen att ha dem i din lägenhet om du tar väl hand om dem, inte har fler än vad som är rimligt i förhållande till storleken på bostaden och att de inte stör dina grannar. 

För att alla ska trivas ska hundar hållas kopplade utomhus inom våra bostadsområden och inte tas med på lekplatser. Självklart plockar du alltid upp efter den. Kom ihåg att det är ditt ansvar som hundägare att se till att hunden inte skäller på ett sådant sätt att det stör dina grannar.

Har du katt ska den vara id-märkt och hållas under tillsyn så att den inte orsakar skador, till exempel river på tapeter eller kissar på golvet. Kattsand kastas i restpåsen, aldrig i avloppet.

För att du ska få ha orm som husdjur krävs särskilt tillstånd från Nyköpings kommuns miljöenhet.

Störning

Hur mycket måste jag tåla?

Sådant som gör dig rädd, stör din nattsömn eller får dig att må dåligt ska du inte behöva acceptera. Däremot får du räkna med att livet låter i flerfamiljshus. Lekande barn anses normalt sett inte vara en störning.

Börja med att själv ta kontakt med grannen som stör och berättar vad du upplever. Kanske har den som stört inte varit medveten om det och vill bättra sig. 

Trygghetsjouren

Om du behöver hjälp att hantera en störande granne gör du en anmälan till kundcenter, via mejl eller telefon, så kommer någon av våra bokonsulenter att ta kontakt med dig. 

På kvällar och helger ringer du trygghetsjouren på telefonnummer 0155-22 23 20.

Du får alltid vara anonym för den du anmäler, men vi och trygghetsjourens vaktbolag måste ha dina kontaktuppgifter.

Kan störningar leda till uppsägning?

Ja. Den som upprepade gånger utsätter sina grannar för störningar kan bli vräkt. Vi ser allvarligt på fall där det inte finns någon vilja till bättring eller förståelse för att vi måste respektera varandra som närboende.

Men ingen blir av med sitt kontrakt på grund av en enstaka störning, däremot kostar det dig 2 000 kronor om trygghetsjouren måste rycka ut för att du stört en granne.