Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Anki - en nyckelperson på Nyköpingshem

Hon får dörrar att öppnas, projekt att gå i lås och ser till att Nyköpingshem lämnar spår till eftervärlden. När den 26-åriga Anna Kristina Gävert gjorde entré på Nyköpingshem för allra första gången var det ingen som anade att det var en nyckelperson. Men nu vet vi.

Stort förtroendekapital

Det har gått 36 år sedan Anna Kristina, mer känd som Anki, gav sig in i Nyköpingshemskarriären. Sedan dess har rollerna och arbetsuppgifterna förändrats. Trots det är hon Nyköpingshem trogen. Snart är det dags för pension, och det kommer att kännas svårt för hon är en omtyckt person med massor på sitt bord, både bokstavligt och bildligt talat.

- Anki är fridlyst, skojar en arbetskamrat.

Men det ligger en hel del i det han säger. Genom sitt engagemang för jobbet, vad det än består av, sin kunskap om företaget och fastigheterna och sin hjälpsamhet som kommer alla till del har Anki byggt ett fantastiskt förtroendekapital.

Började som trappstädare

Att vara flexibel och rycka in och ta itu med det som behövs och se vad som kan göras bättre har blivit hennes signum.

1985 började hon som trappstädare i vikariepoolen som Nyköpingshem hade innan all städning lades ut på entreprenad. Städning fortsatte hon med i en eller annan form i 24 år. Lagom till millennieskiftet dök det upp en tjänst i växeln som kombinerades med kontorsstädning. Så småningom växte kundcenters behov och felanmälan och kontraktsskrivningar blev hennes vardag under några år. Men resan stannar inte där.

Listar ut logiska låssystem

Som förvaltningsassistent, och nu administrativ assistent, med hela fastighetsbeståndet under sina vingar kom Anki bland annat att ha hand om alla låssystem - från att ta fram aktuella ritningar och underlag när nya system ska köpas in - till att kontrollera att rätt cylinder hamnar i rätt dörr och att hyresgästerna får rätt nycklar och taggar. Ett ansvarsfullt jobb som kräver lokalkännedom och logik.

- Jag är rätt så nyfiken av mig och det har jag nytta av, säger Anki som en förklaring till hur hon skaffat sig så stor kunskap om Nyköpingshems fastigheter.

- Men jag är inte intresserad av skvaller, förtydligar hon.

Vi känner igen det. Här pratas det inte skit. Ytterligare en framgångsfaktor för fridlysning.

Det har hänt att hon hamnat i krissituationer, som vid den dödliga explosionen 2015. Anki var en av de första på Nyköpingshem att larmas och hon minns hur chocken var tvungen att hållas i schack för att fokusera på vad som var viktigast där och då - för fastigheten. Lika rationellt agerande är viktigt när till exempel ambulansen behöver hennes hjälp att komma in någonstans för att rädda liv.

I ett par år till kommer Anki att jobba kvar och lära upp någon som kan ta över uppgifterna som finns på hennes bord. Sen tänker hon fylla livet som pensionär med familjeliv. Segelbåten har hon och maken sålt, i stället har de en husbil som passar perfekt när de besöker barnbarnen i Örebro. För Anki kommer nya dörrar att öppnas.

Text: Carina Wilhelmsson
Foto: Bobo Lindblad

Kvadrat nr 2 2021