Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Ammar - en man med jädrar anamma!

Det finns dem som strålar. Som får andra att må bra. En av dem är Ammar Alrefai – en genuin glädjespridare som fastnat för Nyköpingshem.

Känner inte Jante

Han är ödmjuk, men följer inte jantelagen. Han ångrar ingenting, säger han när han berättar om vägen som lett honom dit han är idag, även om den inte varit spikrak. Göra det bästa av det som finns är Ammar Alfrefais recept på lycka. Och det går inte att ta miste på att han är lycklig över att leva i Sverige och arbeta på Nyköpingshem.

- Jag har alltid känt mig välkommen här, säger han och syftar både på landet och jobbet.

Ammar kom till Sverige i den stora flyktingvågen från Syrien hösten 2015. Första destination var Jönköping. Målet var att så snart som möjligt lära sig språket och hitta ett arbete. En yrkesutbildning till fastighetstekniker i Stockholm ledde honom så småningom till Nyköpingshem.

Det egna drivet tar honom framåt

2019 började det. Först som inhyrd personal i Brandkärr. Sen dök det upp ett vikariat och så småningom blev en ordinarie tjänst som fastighetsarbetare ledig.

Däremellan hann han dock skaffa sig jobb på en däckfirma i stan. Den drabbades hårt av pandemin. Kanske var det ödet som ingrep, för det är på Nyköpingshem han vill vara.

Ammar är en person som har ögonen öppna för nya möjligheter. När det dök upp ett vikariat som bokonsulent och kundvärd på Nyköpingshem kunde han helt enkelt inte låta bli att söka det.

- Jag provar mig fram. Ser vart livet leder mig, var jag kan göra bäst nytta, berättar Ammar. Grundtryggheten är min fasta tjänst men det är spännande att det finns karriärvägar inom företaget!

Att hjälpa hyresgäster att lösa problem motiverar honom. Alla situationer är förstås inte roliga och det finns sådant som förvånar.

- Folk som ljuger mig rakt upp i ansiktet har jag svårt att förstå. Däremot har jag stor respekt för dem som tar itu med sina problem och tar emot den hand vi sträcker ut för att hitta en lösning.

Det där med att se möjligheterna har kantat Ammars liv. Han växte upp i Damaskus. Gick ut gymnasiet och gjorde militärtjänst. Tänkte att advokat var vägen framåt, men efter ett års universitetsstudier tänkte han om och öppnade en matbutik i stället. Den gick bra, så han utökade verksamheten med en pizzeria. Livet flöt på, han träffade sin fru, gifte sig och fick en dotter. Så kom kriget och allt omkullkastades.

Vägen hit var lång. Han har jobbat hårt för att skapa sin egen trygghet, varit målinriktad. När familjen kom till Sverige kände de att här ska vi bo. Det ska bli bra. Det har det också blivit. Familjen har utökats med en son och en dotter och även mamma i familjen har ett arbete.

- Jag tror jag kan ge något tillbaka. Till företaget, arbetskamraterna och hyresgästerna.

Spelar fotboll utan prestige

Ammar ger också av sig själv på fritiden.

- Det finns många som vill spela fotboll utan att vara bra på det, så jag drog ihop ett gäng som spelar på Rosvalla ett par gånger i veckan bara för att det är kul.

Vänners vänner har anslutit sig och gruppen har vuxit till ett 70-tal glada amatörer som har roligt utan någon prestige. Ammar engagerar sig, organiserar, ser till att saker händer. Där med.

Text: Carina Wilhelmsson
Foto: Bobo Lindblad

Kavdrat nr 1 2022