Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Håkan - tuff, tålmodig och tonsäker

Håkan Holmström är den rockiga bagaren och konditorn som tyckte att annat kneg gav bättre deg. Han smet från jobb till jobb inom hemtjänst, flyttfirmor och fibergrävande men kände en dag att det blev kaka på kaka. Det fanns något annat där ute som kunde bli hans levebröd. Han kavlade upp ärmarna och blev fastighetsarbetare.

- Jag har det bästa jobbet man kan ha! Det säger Håkan titt som tätt, så det är inte bara stundens eufori över att vara i fokus som Kvadrats Nyköpingshemmare.

Håkan började sin yrkesbana som fastighetsskötare i Norrköping direkt efter sin delikata studentexamen inom livsmedelsbranschen och har provat en mängd olika yrken genom åren. Sedan 2001 bor han i Nyköping. I torpet på landet utanför Jönåker trivs han bra tillsammans med sambon och katten Amadeus, särskilt sedan han för några år sedan skaffade sig körkort. Utan det hade han inte fått drömjobbet som fastighetsarbetare på Nyköpingshem, för här hanteras olika fordon, vilket han gillar. Vad är det mer som gör arbetet till det allra bästa, enligt Håkan?

- Det är omväxlande och fritt! Vi har en familjär arbetsgrupp här i Brandkärr som vet vad som förväntas av oss – och det är skönt att vi jobbar mycket utomhus. I stora drag handlar det om gräsklippning och snöskottning och däremellan evighetsgörat med att hålla ordning i miljörummen.

Det är tur att Håkan är tålmodig. Han tröttnar inte och blir inte arg i första taget, men nog finns det väl något som kan få sinnet att rinna?

- Orättvisor! Jag blir väldigt illa berörd om någon behandlas orättvist, och genom åren har jag också blivit mycket bättre på att stå upp för mig själv.

För det mesta är dock Håkan diplomaten som gjuter olja på vågorna.

- Jag vill göra folk glada och överträffa deras förväntningar.

Servicekänslan har han burit med sig i alla yrkesroller, som när han arbetade inom hemtjänsten och omvände den mest motsträviga damen genom att mangla hennes lakan alldeles felfritt.

Nu känns det värdefullt att gå i pappa fastighetsskötarens fotspår. Även där finns det en önskan om att överträffa förväntningarna.

- Pappa jobbade på HSB i Norrköping i 25 år. Några år jobbade vi tillsammans och jag vill bli lika duktig som han är – det vill säga den allra bästa! säger Håkan.

Humorn ligger alltid på lut hos Håkan, som en gång när han och en dam han var personlig assistent åt, råkade stjäla ett lass med kräftor som de glömt att de lagt under rullstolen. De stulna kräftorna var goda, och något ont uppsåt fanns inte så det blev en händelse som också bjöd på ett gott skratt. Annars är det mycket Göteborgshumor på menyn. Och musik.

- Jag har ett nytt band på gång nu, men förut spelade jag elgitarr i Kings Key, ett Heavy Metal-band. Jag har också ägnat mig åt annan metal i bandet Demon Seed, vi kallade det death n´roll och släppte ett album. Sen har jag spelat i AntiKristerz som är ett dansband med rockabillystuk och skämtsamma texter om djävulen.

För Nyköpingsbor som gillar rock är Håkan ett välkänt ansikte vid karaokemicken på Rockbaren.

- Det är väl avigsidan med att bo på vischan…det var enklare att gå ned och sjunga när jag bodde i stan. Jag får tajma det med hur sambon jobbar så jag kan ta mig hem på ett vettigt sätt för det är åtta kilometer från den närmaste busshållplatsen…

Nu blir det alltså mer sällan karaoke, men så snart andan faller på tar han sig ton, så håll öronen öppna när han syns till ute i områdena. Det är inte bara Metallica på repertoaren intygar skribenten som gärna stämmer in när det vankas ”Till Havs” och ”Anthem”.

 

Kvadrat nr 2 2023

Text: Carina Wilhelmsson
Foto: Bobo Lindblad