Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Jens - en av Nyköpingshems dolda hjältar

De allra flesta medarbetare på Nyköpingshem har kontakt med hyresgäster dagligen, men det finns ett gäng som verkar i det dolda: driftservice. Fem personer som bland annat ser till att det finns värme, vatten och ventilation i fastigheterna. De syns inte till så ofta, men utan dem kan du lita på att det skulle märkas.

På Nyköpingshems kontor i Brandkärr träffar jag Jens Gejskog, Torbjörn Ekstrand och Janne Adolfsson, tre av fem medarbetare på avdelningen för driftservice. De sitter runt bordet i sina svarta blåställ och väntar på att bli intervjuade, trots att det märks att de inte är helt bekväma med uppmärksamheten.

Jens förklarar att de ständigt jobbar för att de anläggningar och system som idag finns i fastigheterna ska fungera så felfritt som möjligt. Varje avbrott kan innebära obehag eller problem för boende, och det framgår tidigt i samtalet med drifttrion att just hyresgästernas väl har hög prioritet.

I Nyköpingshems bestånd finns fastigheter från många av 1900-talets decennier vilket för med sig att driftanläggningarna ser väldigt olika ut, med olika funktioner och i varierat skick. Utöver underhållet pågår inventering av anläggningarna, och en ständig analys och diskussion om deras status, funktion och effektivitet. Samtidigt omvärldsbevakas det för att hålla koll på lämpliga kompletteringar och tänkbara nya anläggningar att ersätta de gamla med.

Som svar på min sista fråga, om vad som kan kännas tråkigt med jobbet kommer Torbjörn med insikten:

– Vi har ju en ganska otacksam uppgift, då allt vi jobbar med är sådant som förväntas fungera när man hyr en bostad. Våra tjänster uppfattas inte bidra till någon guldkant i tillvaron, utan det är först när det inte funkar som det märks.

Under pratstunden framgår det tydligt att de har fullt upp i sin vardag med många olika moment i arbetet. Lika klart är det att killarna är stolta över det viktiga jobb de utför.

 

Kvadrat nr 2 2020

Text: Erik Kaill
Foto: Bobo Lindblad