Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Från diesel till HVO100

Pressmeddelande: Investering minskar fordonsutsläpp med 90%

Styrelsen för Nyköpingshem har beslutat att investera i ytterligare miljöåtgärder för företagets transportbilar och redskapsbärare. Med HVO100 som drivmedel minskar deras fossila utsläpp med 90 procent.

- En mycket medveten strategisk miljöinvestering, säger styrelseordförande Carl-Åke Andersson om beslutet att ta den ökade bränslekostnad som förändringen innebär. Vi är med och visar att det finns behov av miljövänliga alternativa drivmedel.

Beslutet att alla fordon och maskiner som tekniskt sett har möjlighet att tankas med HVO100 i stället för diesel är ett viktigt steg mot målet att Nyköpingshem ska vara ett fossilfritt företag 2030. 70 procent av företagets totala fordonsflotta är därmed fossilfri.

HVO100 är idag en bristvara, vilket skulle kunna innebära problem.

- Tillgången är en utmaning, berättar Lukas Briheim, projektledare med särskilt fokus på miljö och hållbarhet. I perioder kan vi tyvärr komma att behöva tanka med vanlig diesel.

I strategin ingår att Nyköpingshem ska byta ut alla dieselfordon och redskap mot eldrivna, när det är möjligt.

- När batteriet i en traktor är så starkt att det orkar jobba lika länge som vi som kör dem kan vi investera i det. Tills dess får vi nöja oss med att byta ut gamla dieseldrivna fordon mot sådana som kan tankas med HVO100, fortsätter Lukas Briheim. Det är en schysst utveckling.