Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Årets Minimeringsmästare utsedd

Pressmeddelande: Under ett år har hushåll i Sörmland, och över hela Sverige, deltagit i Minimimeringsmästarna - en tävling för hushåll som vill minska sitt avfalls- och klimatavtryck och leva mer hållbart. Den 16 oktober utsågs vinnaren i finalen som direktsändes från Nyköping.

Under året som gått har de tävlande i Minimeringsmästarna utmanats i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Vid fem olika tematräffar har de fått verktyg och lärt sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops. Hushållen har också testat sina kunskaper och kreativa förmåga i olika utmaningar.

Nu är tävlingen avgjord och för Sörmlands del blev det paret Oliwia Wadle och
Sebastian Johansson från Trosa som tog hem titeln årets Minimeringsmästare i
Sörmland. På andra plats kom hushållet Ridell från Julita och tredjeplatsen gick till
hushållet Westin Fjellström från Nyköping.

- Det har varit ett otroligt lärorikt år och det är så skönt att känna att man inte är
ensam; Minimeringsmästarna har gjort det tydligt för oss att ingen kan göra allt, men
alla kan göra något, säger Oliwia Wadle.

Deltagarna i Sörmland lyckades totalt minska sitt avfall med 39 procent. Den sammanvägda
minskningen för den nationella tävlingen blev hela 45 procent.

Deltagarna i projektet har under året delat med sig av erfarenheter och kreativa lösningar i sociala medier och inspirerat kollegor, familj, släkt och bekanta, vilket skapat ringar på vattnet.

Minimeringsmästarna Sörmland har varit ett samarbete mellan flera kommuner, kommunala bolag och Länsstyrelsen i Sörmland. Samarbetet i sig har varit värdefullt och ett bra tillfälle att agera gemensamt i ett konstruktivt och utåtriktat hållbarhetsprojekt.

- Samarbetet i projektgruppen för Sörmland under året har varit ovärderligt, det blir så tydligt att omställningen kräver samverkan. Det har också varit givande att arbeta i ett projekt som pågår i kommuner över hela Sverige samtidigt, där vi har kunnat hjälpas åt att inspirera och därmed nå långt utanför våra egna hemkommuner, säger Helen Sylvefjord från Sörmland Vatten.

Nu återstår en utvärdering av projektet och för organisatörerna att plocka upp lärdomar från året i sitt fortsatta arbete. En sak är säker - vi kan alla bli Minimeringsmästare!