Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Temperaturväxlingar påverkar inomhustemperaturen

Hösten är här och det betyder att värmesystemen får jobba hårt för att hänga med i väderväxlingarna. Vad är okej och när ska vi komma och justera något? Läs vidare innan du felanmäler att det är kallt inne!

Värme

Är elementen verkligen påslagna? 

Elementen är alltid påslagna. De styrs av en termostat som känner av utomhustemperaturen. Men när vädret ena dagen är sommarvarmt, andra dagen kallt och rått, hinner de inte ställa om tillräckligt snabbt. Då känns det kallt i rummet.

Varför känns ändå elementet kallt? Jo, det beror på temperaturskillnaden mellan handen (38 grader) och den värme som elementet avger.

Felanmäl först efter att du mätt temperaturen

Hur vet jag att elementet ger rätt temperatur? Runt 20 grader ska det vara inomhus och att det är det hemma hos dig kontrollerar du genom att lägga en termometer någonstans mitt i rummet i knähöjd och mäta i flera dagar. Först när du gjort det och kan konstatera att temperaturen är för låg vill vi att du gör en felanmälan. Vill du ha en enkel termometer av oss mejlar eller ringer du till kundcenter!

Ventilation

Skruva aldrig själv på ventilationen

Särskilt i små rum kan det kännas som att det drar kallt från ventilationen, men du får ändå aldrig skruva på, eller sätta för, ventilationen med till exempel tejp eller handdukar. Det försämrar hela husets ventilation och det kan ge skador på fastigheten – samtidigt som inomhusluften blir dålig att andas för dig som bor där.

Håll rent runt ventilationen

Vad mer kan du som bor hos oss göra för att förbättra inomhusklimatet? Framför allt handlar det om att regelbundet torka rent runt ventilationen så att luften kan cirkulera fritt.

Tips

Möblering

Det finns enkla saker du kan göra själv för att förbättra värmen i din lägenhet, som att kontrollera att värme och ventilation har de rätta förutsättningarna.

För att värmen från elementen ska kunna cirkulera fritt i rummet är det bra att se över möbleringen. Står det något som hindrar flödet framför elementet? En soffa, säng eller byrå kanske eller hänger det tjocka gardiner för?

Belysning

Så här års blir det också allt mörkare om morgnar och kvällar och det är viktigt att lamporna utomhus och i trapphusen fungerar.

Nyköpingshem går igenom styrsystemen för att i god tid upptäcka om det är något som behöver åtgärdas, men du får mycket gärna rapportera till om du ser lampor som inte tänds när de ska eller är trasiga så att vi kan göra allt vi kan för att områdena ska kännas trygga att vistas i även i mörker.