Vanliga störningar

Det är svårt att trivas om grannarna stör. Men vad är egentligen en störning?

Att bo i ett flerfamiljshus innebär att du alltid måste visa hänsyn till dina grannar, oavsett tid på dygnet. Alla har rätt till ett lugnt boende, men det innebär inte att det alltid ska vara helt tyst. Det är normalt att det låter. Barn gråter, kastruller tappas i golv och fönster står öppna på sommaren. 

Här är några av de situationer ofta får grannar att reagera:

  • Fest – En glad kväll tillsammans med trevliga vänner. Stämningen är upprymd och trevlig, men tyvärr låter det en hel del. Den som behöver vila eller önskar få en skön och avslappnande kväll känner sig störd.
  • Musik – Dagens ljudsystem är oerhört kraftfulla. Alla har vi vår favoritmusik eller -film, som så klart också blir ännu bättre i lite högre ljudvolym. Basljudet har stor förmåga att förflytta sig i husets stomme, även om ljudvolymen inte upplevs så hög i den egna lägenheten.
  • Smällar och dunsar – Att varje gång smälla igen sin ytterdörr, skåpsluckor eller låta sina barn leka på hårt golv innebär ibland irriterande ljud för grannar.
Du ansvarar för dina gäster

Som hyresgäst har du ansvar för att dina gäster sköter sig så att övriga hyresgäster i området inte störs. Det gäller även i trapphuset och på gården närmast ditt boende.

Stör din granne?

Läs mer om hur du ska göra om du blir störd av grannar.