Trygga Brandkärrspensionärer

– Det skrivs ofta negativt om Brandkärr i media, men vi som bor här ser det inte riktigt på samma sätt. Så säger det gäng PRO-pensionärer som Stefan Nylund, bovärd i området, träffat för att prata om kommunens medborgarlöfte om ett tryggare Brandkärr.

Statistiken visar att det rent faktiskt till och med är tryggare i Brandkärr än i övriga delar av kommunen, men att känslan av otrygghet är större här, främst bland unga. Områdets cirka 800 pensionärer delar inte den känslan, även om de också ser att det händer saker under kvällar och helger som de inte gillar.

- Det är ett fåtal personer som ställt till det i området med bland annat källarinbrott och skadegörelse av hissar, men de är omhändertagna av polisen sedan ett par månader tillbaka och det har gjort stor skillnad, säger Stefan som imponeras av Nyköpingspolisens systematiska sätt att arbeta.

Han ingår i ett nätverk som regelbundet träffar polisen för att snabbt hålla varandra informerade om vad som händer i området. Nätverket arbetar också för att få igång fler grupper för Grannsamverkan – där grannar, i till exempel ett trapphus, hjälper varandra med sådant som ökar tryggheten.

- Det krävs att en hyresgäst tar initiativet och får med sig sina grannar, sedan utbildar polisen gruppen.

Men det är inte bara brott som Grannsamverkan hjälper till att förhindra, det finns också möjlighet att få utbildning i hur en hjärtstartare används och annat som är bra att känna till för en ökad trygghet.

Arbetet med medborgarlöftet fortsätter med insatser där bostadsaktörerna i området, polisen och kommunen alla bidrar med det de är bäst på i form av fysiska åtgärder, direkta punktinsatser som hastighetskontroller liksom förebyggande som ökad patrullering och utbildningar.

PRO-pensionärer i Brandkärr

Stefan Nylund, Nyköpingshem, var särskilt inbjuden till en träff med PRO:s lokalavdelning i Brandkärr.