Strömlöst

All el ska hanteras med stor respekt. Det är bara utbildade personer som till exempel får byta eller reparera vägguttag.

Byta säkring (propp som skruvas i)

Varje säkring har en färgad bottenplatta i proppskåpet. Den anger hur kraftig säkringen får vara som mest. De färger som normalt används är:
Grön = 6 ampere
Röd = 10 ampere
Grå = 16 ampere
Blå = 20 ampere
Gul = 25 ampere

Det går aldrig att skruva i en säkring som har högre amperegräns än den bottenplatta som är monterad. Det är helt förbjudet att på egen hand försöka byta bottenplattan eller göra andra ingrepp i säkringsskåpet.

Bryt gärna huvudströmmen när du ska byta en säkring.

Automatsäkringar

I våra nyare, eller nyrenoverade, hus finns automatsäkringar. Vid överbelastning bryts säkringen, men den går inte sönder. För att återställa snäpper du bara tillbaka den.

Jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare bryter strömmen blixtsnabbt om det finns ett läckage på elen i din bostad. Läckaget uppstår oftast om du använder trasig utrustning, som när en vattenkokare, kaffebryggare eller hårtork gått sönder. Har du en jordfelsbrytare hittar du den vid elcentralen i din lägenhet.

El i badrum

Saknar du eluttag i badrummet betyder det sannolikt att en jordfelsbrytare inte finns monterad. Då är det absolut förbjudet att använda en elektrisk ansluten utrustning (hårtork, rakapparat etcetera) inne i badrummet om du satt i kontakten utanför.

Så här byter du säkring

Våra vänner på Familjebostäder i Stockholm har gjort en bra instruktionsfilm om hur du ska göra för att byta en säkring i din elcentral.

STRÖMLÖST HOS FLER?

Vattenfalls hemsida kan du kontrollera om det är ett pågående strömavbrott.

 

Skriv in ditt postnummer i  sökrutan som öppnas via länken så får du aktuell information om läget hos dig.

 

TIPS

Se till att du alltid har en fungerande ficklampa hemma och på en lättillgänglig plats. Blir det mörkt är den värdefull att ha.

El- och telefonuttag ska alltid hanteras av fackmän.

Vägguttag får bara bytas och repareras av fackmän.

Säkringar, även kallade proppar.

Automatsäkringar

 Automatsäkringar.