Strömlöst

All el ska hanteras med stor respekt. Det är bara utbildade personer som får byta/reparera vägguttag etc.

 

Byta säkring (propp som skruvas i)

Varje säkring har en färgad bottenplatta i proppskåpet. Denna anger hur kraftig säkring som max passar. De färger som normalt används är:
Grön = 6 ampere
Röd = 10 ampere
Grå = 16 ampere
Blå = 20 ampere
Gul = 25 ampere

Det går aldrig att skruva i en säkring som har högre amperegräns än den bottenplatta som är monterad. Det är naturligtvis helt förbjudet att på egen hand försöka byta bottenplattan eller göra andra ingrepp i säkringsskåpet.

Bryt gärna huvudströmmen när du ska byta en säkring.

 

Automatsäkringar

Vi i våra nyare, eller nyrenoverade, hus finns s.k. automatsäkringar. Vid överbelastning bryts säkringen, men den går inte sönder. För att återställa snäpper du bara tillbaka den.

 

Jordfelsbrytare

En jordfelsbrytare bryter strömmen blixtsnabbt om det s.a.s. finns ett läckage på elen i din bostad. Detta läckage uppstår oftast om du använder trasig utrustning, t.ex. vattenkokare, kaffebryggare, hårtork osv.
Jordfelsbrytaren hittar du, om din lägenhet är utrustad med sådan, vid elcentralen i din lägenhet.

 

El i badrum

Saknar du eluttag i badrummet betyder sannolikt att en jordfelsbrytare inte finns monterad. Det är då absolut förbjudet att använda en elektrisk ansluten utrustning (hårtork, rakapparat etc) inne i badrummet om du satt i kontakten utanför.

 

Så här byter du säkring

Våra vänner på Familjebostäder i Stockholm har gjort en bra instruktionsfilm om hur du ska göra för att byta en säkring i din elcentral.

 

TIPS

Se till att du alltid har en fungerande ficklampa hemma och på lättillgänglig plats. Blir det mörkt kan den vara väldigt värdefull att ha.