Många vill kemikaliebanta

Familjen Viberg-Larsson var en av vinnarna i första utmaningen.

Familjen Viberg-Larsson var en av vinnarna i första deltävlingen i Minimeringsmästarna.

Entusiasmen och viljan att förändra var stor när andra delen i tävlingen Minimeringsmästarna genomfördes på Elverket i Nyköping den 19 november. Förutom tävlingsdeltagarna hade ett stort antal personer utom tävlan slutit upp för att lära sig mer om hur det går att undvika kemikalier i vardagen.

- Var tredje sekund skapas en ny kemikalie, rapporterar Margit Larsson-Nordén som till vardags är projektledare för miljö- och hållbarhetsfrågor på Nyköpingshem.

Att det finns en hel del vardagsprodukter att se upp med, berättade föreläsaren Sara Johansson som driver bloggen Saras Eviga.
Både i städskåpet och i barnkammaren frodas de. Gamla husmorstips om hur du kan att städa betydligt mer skonsamt lyftes fram. Istället för att fylla städskåpet med allsköns medel går det lika bra att göra rent med till exempel såpa, bikarbonat, citron och ättika.

- Skippa dammsugningen. Den sprider miljöfarliga partiklar i luften. Moppa istället, var ett annat råd som gavs.

Barnkammaren, och för den delen även förskolor, är riktiga kemikaliefällor. Här är det barnens mjuka plastleksaker som är den stora skurken. Plastleksaker som är mjukare än lego innehåller mjukgörare, och de bör undvikas eftersom de är hormonstörande.

- Trots att lagstiftningen kring just kemikalier i leksaker skärpts både 2007 och 2013 är det en bransch som slingrar sig genom att byta ut ett svartlistat ämne mot ett nytt med snarlikt innehåll, berättar Margit Larsson-Nordén.

Det var också tävlingsdags för deltagarna som vill bli stormästare på minimering. Uppgiften från förra gången var att göra om ett klädesplagg så att det kan användas på nytt. Vinnare i den första deltävlingen blev familjerna Viberg-Larsson, Patek-Kiander, Kenttä och Lindstrand som belönades med biotekniska rengöringsprodukter eller presentkort till ett lagningsskrädderi.

Den nya uppgiften är att rensa ur städ- och badrumsskåpen därhemma och att städa med en miljövänlig produkt som de tidigare inte använt.

21 januari är nästa gång som Minimeringsmästarna träffas och då är temat ”Kollaborativ ekonomi” – delningsekonomi, det vill säga att byta varor och tjänster med varandra.

Minimeringsmästarna är ett projektsamarbete mellan Länsstyrelsen Sörmland, Nyköpings kommun, Trosa kommun och Nyköpingshem. Sörmlands Sparbank stödjer projektet. Varje träff har ett tema som textil, kemikalier, delningsekonomi, matsvinn och hållbar konsumtion. Föreläsningarna är öppna också för allmänheten – så även du som inte vill tävla kan vara med och lära dig mer om återvinning. Välkommen!