Balkong och uteplats

Balkongen eller uteplatsen - en härlig plats där du kan njuta av sol och frisk luft. Kanske odlar du tomater, kanske bjuder du in till kalas, eller så gillar du kanske bäst att bara ta det lugnt där. Visar vi varandra hänsyn kan balkongen vara en källa till glädje på många olika sätt.

I de flesta av våra hyreshus ligger balkongerna eller uteplatserna nära varandra. Det ställer förstås krav på att du visar både hänsyn och tolerans gentemot dina grannar för att ni ska trivas.

Grillning

Att grilla tycker många är trevligt, och det är tillåtet på balkongen eller uteplatsen om du använder elgrill. På grund av brandrisken får du inte använda grill med öppen låga, typ gasol- eller kolgrill. Bara om du har en uteplats i markplan får du grilla med gasol- eller kolgrill och då måste du placera grillen minst fem meter utanför husväggen.

Tänk på att dina grannar inte ska störas av rök och os. Passa på att bjuda över din granne på en bit grillat - ett bra sätt att umgås och bygga goda relationer.

Rökning

Undvik att röka på balkongen eller uteplatsen. Rökningen får inte besvära dina grannar.

Blomlådor & paraboler

Balkongen kan bli en prunkande oas, till glädje för både dig och dina grannar. Tänk på att blomlådor, paraboler och liknande ska placeras på insidan av räcket så de inte riskerar att falla ner på någon nedanför, om du inte har balkongen på markplan förstås.

VET DU VAD SOM GÄLLER?

Bostadshandboken kan du läsa mer om tips och regler för din uteplats, till exempel vad som gäller för:

  • Blomlådor
  • Grillning
  • Rökning
  • Ljudnivå
  • Skaka mattor