Flygande start för Stormfågeln

Nyköpingshem, NCC och bygg- och tekniknämndens ordförande Carl-Åke Andersson (S) sken ikapp med solen idag när det första spadtaget togs för de båda åttavåningshusen i Rosenkälla.

Spadtaget, det vill säga gjutningen av första våningsplanet, markerade en viktig milstolpe i bygget.

Martin Sjöholm är personalman på NCC. Han berättar stolt att det här bygget är ”på riktigt” eftersom allt arbete sker på plats, till skillnad från om det varit prefabricerat.

- Att hela jobbet görs på plats är något av en konkurrensfördel, vi har inga problem med att hitta folk som vill jobba eller praktisera här.

Som mest kommer mellan 30-40 bygg- och anläggningsarbetare att jobba för att färdigställa de 82 nya lägenheterna till årsskiftet 2019-2020. Allt från ettor upp till fyror, och många av dem med fin utsikt tack vare det höga, gröna läget.

Husen, vars konceptlösning upphandlats förmånligt via SABO, förväntas ge rimliga nybyggnadshyror - ett välkommet tillskott på hyresmarknaden och de drygt 15 000 personer som står i Nyköpingshems bostadskö.

- 82 lägenheter kontra 15 000 personer låter kanske futtigt, men alla i kön har inte ett akut bostadsbehov och nybyggen sätter igång flyttkedjor, säger Carina Wilhelmsson, kommunikatör på Nyköpingshem. Cirka sex månader innan beräknat inflyttningsdatum kommer lägenheterna att erbjudas dem som står i bostadskön.

Under åren 2018-2019 räknar Nyköpingshem med att kunna erbjuda ytterligare ett 100-tal nyproducerade hyresrätter när kvarteren Ladugården och Åkroken står färdiga.

 

Gjutning på Stormfågeln i Rosenkälla.

Inriktat. Björn Larsson, projektledare, Nyköpingshem, och Carl-Åke Andersson (S), ordförande i bygg- och tekniknämnden, ser till att gjutningen av första våningen i åttavåningshuset på Ängstugevägen blir bra.

GÅ HUSESYN I STORMFÅGELN

Nyfiken på hur lägenheterna blir?

Här kan du kika in i lägenheterna

Gå runt i en lägenhet

Läs mer om projektet