1 miljon till närproducerad el

Elen som förbrukas på Brandkärrsvägen 14-44 har inte behövt åka långt. Rätt ned från solen strömmar den. Så närproducerad den bara kan bli.

Solpanelerna täcker större delen av taket och gör huset självförsörjande på hushållsel som i första hand säljs till hyresgästerna i huset. Överskottet säljs till elbolag.

Det är en rejäl investering som Nyköpingshem gjort, en miljon kronor varav cirka 30 procent täcks av bidrag från Länsstyrelsen. Bortåt 20 år tar det innan det går att räkna hem investeringen, vilket i sammanhanget är lång tid. Men med en förväntad livslängd på panelerna på 40 år är den okej även ur perspektivet kronor och ören.

- Vi investerar för framtiden och vill ligga i framkant med hållbara energilösningar, säger Örjan Johansson, driftchef på Nyköpingshem och ansvarig för projektet som genomförts under hösten.

Näst efter premiärpanelerna på Hospitalsgatan, som sattes upp för drygt ett år sedan, är det här bara början på investeringarna i att spara energi. Så håll utkik efter en solcell nära dig!